Ga naar de inhoud

Dutch Design Week deel 1

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven zal ik een aantal exposities en lezingen bezoeken.

Hieronder zal ik deze expo’s beschrijven, maar zal ik ook toelichten waarom ik ze voor mijn onderzoek naar een circulaire toepassing van hout binnen mijn ontwerpen, interessant vind om te bezoeken.

Dave Hakkens en Daniel de Bruin

Dave Hakkens zoekt nieuwe oplossingen voor problemen ontstaan uit moderne ontwikkelingen. In eerste instantie misschien niet zo relevant voor mijn onderzoek maar ik ben wel benieuwd naar zijn manier van denken. Ik denk dat het voor het makende deel in mijn onderzoek interessant kan zijn om juist op een totaal andere manier naar “problemen” te kijken.

Daniel de Bruin is bezig met technologie als medium toe te passen binnen vormgeving. Dat vind ik interessant maar daarvan weet ik ondertussen ook al dat het me niet helemaal ligt. Ik wil dat wel graag, wellicht dat ik na de lezing van Daniel de motivatie en noodzaak ga zien van technische moderne toepassingen.  

Donderdag 27 oktober van 10:00 – 11:00 in het klokgebouw ABN AMRO entresol

 

The Essence of Things

BioArt Laboratories organiseert in het Veemgebouw een expositie die gaat over het experiment met materiaal en kijkenlogo
daarbij ook naar eventuele nieuwe vormen en functies. Dit doen ze om je te laten nadenken over de impact van
de huidige ontwikkelingen op onze cultuur en samenleving.
 
Voor mijn onderzoek is dat bijzonder interessant, door technologie te gebruiken hebben we onze korte termijn problemen weliswaar vereenvoudigd of soms zelfs opgelost maar wat doet dat op de lange termijn.
Als voorbeeld in de bosbouw zou je de machinale bomenkap kunnen nemen, het kappen gaat veel sneller, er is veel minder afval van de boom omdat de boom voor de kap al helemaal gemeten en berekend wordt. Maar de machines zijn zo zwaar en groots dat ze de gehele ondergrondse infrastructuur om zeep helpen, waardoor er gezonde bomen veel te vroeg sterven.
The Essence of Things gaat over biotech, en ik ben erg nieuwsgierig naar de ontwikkelingen die daar getoond worden en hoop dat ze een boost geven voor mijn benadering richting het door mij zo geliefde hout.
 
Donderdag 27 oktober van 11:00 – 18:00 in het VEEMgebouw
 

Parliament of Things

Het Mu organiseert dit jaar weer een interessante ontmoeting, het publiek gaat onder leiding van twee gespreksleiders het gesprek aan met 7000 jonge beukenbomen. Dit om te kijken of we wel dezelfde belangen hebben, en of dier, mens, plant en ding wel dezelfde stem hebben.

Als onderzoeker ben ik benieuwd naar de scheiding tussen het emotionele en het rationele. Hoe kun je als mens zijnde stem geven aan een ding terwijl het dus gissen is naar de mening van dat ding? Is het niet zo dat je dan altijd in een belangenverstrengeling terecht komt? 

Woensdag 26 oktober 13.00 – 15.00 MU

 

Fabrikoos

Fabrikoos exposeert op het designperron een collectie meubelen vervaardigd met computergestuurdeweb_fabrikoos_kpt_product_persp-800x800

machines zodat er geen lijm en andere bevestigingsmiddelen nodig zijn. Daardoor zijn de meubelen circulair en kunnen ze na afschrijving weer terug gegeven worden aan de natuur. Precies wat ik als ontwerper ook wil.

Er zit echter een maar aan deze collectie. Het materiaal wat gebruikt is is helemaal niet circulair. Plaatmaterialen bevatten vrijwel altijd formaldehyde en dat is niet biologisch afbreekbaar en daarnaast ook nog eens zeer toxisch voor mens en milieu.
Ik ga fabrikoos opzoeken om te kijken of ze antwoord hebben op die vraag.

Donderdag 27 oktober 10.00 – 18.00 Designperron

 

VPRO Medialab is wondering: is it time for the HoloLens?

Maarten Baas ontwikkelde een stoel die pas over tweehonderd (!) jaar klaar is, Baas is dan allang dood, net als alle anderen die op dit moment in ons midden zijn. Hij plaatste een mal om een boom heen die ervoor zorgt dat de boom op een natuurlijke wijze groeit in de vorm van een stoel. Door dit te doen reduceert hij het energieverbruik wat het kost wanneer je een stoel fabriceert. Ik vraag me als onderzoeker wel af of je op deze manier wel op een ethische manier aan het vormgeven bent. En dan laat ik de esthetiek nog maar even in het midden.

Ik wil tijdens de ddw een kijken of ik reacties kan vangen van bezoekers en eens kijken hoe zij er op zullen reageren.

Donderdag 27 oktober 10.00 – 18.00 VDMA

 

Era

Ontwerpstudio van der Swam kreeg de mogelijkheid om een serie sieraden te ontwikkelen van
archeologisch hout. 
De sieraden moeten voor verhalen zorgen, en dat is nu juist waar ik als 579de8313920b
onderzoeker maar ook
als ontwerper naar opzoek ben. Het verhaal achter het materiaal. en
zorgt dat verhaal dan ook voor een duurzamere omgang.
En als ik naar de afbeelding kijk die bij het evenement geplaatst is dan ben ik bang dat juist dat
laatste niet is gebeurd. Maar daar gaan we dan natuurlijk vragen over stellen.

Donderdag 27 oktober 10.00 – 17.00 NRE-terrein

 

In een volgende blog zal ik mijn bevindingen van deze bezoeken natuurlijk met jullie delen. 

To be continued…

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *