Ga naar de inhoud

Populier ontmoet Thijs Bakker

Thijs Bakker (1976)

De populier is een boom die door de mens dusdanig is aangepast, dat deze zuiver functioneel is… voor de mens. 

Door de veredeling maakt hij moeilijk contact en volgt hij weinig zijn eigen weg.
Thijs maakt makkelijk contact, maar doordat het onderwijs hem opslokt met alle regeltjes die daarbij horen, verliest hij wel eens uit het oog wat hem nu echt drijft.
Daarnaast werkte Thijs vanuit zijn eigen ontwerppraktijk vrijwel altijd met plaatmateriaal, en dat wordt vaak gemaakt van populier.

Ik als initiator was erg nieuwsgierig of Thijs andere ontwerpkeuzes zou gaan maken wanneer hij zich meer ging verdiepen in de Populier.

Thijs benaderde deze boom helemaal blanco, hij kende hem natuurlijk wel van zien, maar had zich nog niet op die manier verdiept in het reilen en zeilen van de populier.
Door die verdieping kwam hij al snel uit op een statige vorm, waar een massief houten meubel uit moest komen. De gelaagdheid die Thijs altijd in zijn werk laat terugkeren zie je ook in dit meubel terugkomen. Het strakke plaatmateriaal is nu gemaakt van massief populier, de afstandhouders refereren aan het losbreken van de mensheid. De populier mag weer Populier worden. Wanneer je op deze stoel gaat zitten ervaar je al snel dat je een stukje hoger zit dan dat je gewend bent, dat zorgt ervoor dat je heel bewust zit. Je moet moeite doen met je voeten bij de grond te komen. Je voelt dat je op een bijzonder meubel en dus een bijzondere boom zit.

tekst door Pierke Hulshof 2018

Foto’s door Ben van Kemenade