Ga naar de inhoud

Speelhuisje

Voor de Rudolf Steiner School te Venlo maakte ik een speelhuisje in een kleuterklas.
Het huisje is gemaakt van Robinia, in de volksmond ook wel vaak Acacia genoemd.
Ik koos voor deze houtsoort omdat Robinia een harde houtsoort is dat bijna niet splintert. Veilig voor kinderen dus. Het is daarnaast onderhoudsarm en dat is op een basisschool ook erg prettig.
De dragers zijn van drie berkenbomen gemaakt die tot deze zomer aan de Venrayseweg in Grubbenvorst stonden.
Bomen die mooi blijven en waar de bast om heen blijft zitten maar wanneer de kinderen daar aan pulken dat geen problemen geeft.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk die technische aspecten, maar op die manier werkt Onderzoeksatelier Pierke Hulshof niet. Wij kiezen ons hout niet louter vanuit praktisch oogpunt, neen onze houtkeuze heeft een betekenis.
In het geval van de Robinia, dit is een boom die zeer goed in verbinding staat met zijn omgeving. (Ik schrijf hier zijn maar dat kan natuurlijk ook haar zijn.) Zo goed in verbinding dat deze boom zeer snel leert van elkaar. Hij pakt signalen erg goed op en anticipeert daarop. Hij leert van zijn omgeving. Daarnaast beschermt hij zijn omstanders, en geeft hij ze ruimte om te groeien. Iets wat in een kleuterklas natuurlijk ook ontzettend belangrijk is.

De berken die het huis dragen, staan daar als pionier, als rots in de branding, als steun en toeverlaat.
Wanneer je ergens mee zit kun je bij hen terecht. Berken zijn altijd op ontdekkingstocht en kunnen erg goed observeren. Ze zien mogelijkheden, en houden niet van beren op de weg.
Nog iets wat kinderen (en de leerkracht) in een kleuterklas nodig hebben

[ngg src=”galleries” ids=”6″ display=”basic_slideshow” arrows=”1″]