Ga naar de inhoud

Thomas Tiel Groenestege – Vriend

Thomas Tiel Groenestege (1986)

Voor Thomas selecteerde ik de Esdoorn, een boom die volledig bij Thomas past.  Als fervent skateboarder en skateboardbouwer heeft Thomas op grond daarvan al wat met deze houtsoort. Skateboard worden namelijk gemaakt van esdoorn.
De esdoorn is een snelle groeier, vroeg volwassen (voor boombegrippen dan) en heeft een zeer hoog verantwoordelijkheidsgevoel.
Daarnaast is de esdoorn een boom die graag samen in het bos of in het park staat. Plaats deze boom niet alleen want dan wordt hij ongelukkig. De esdoorn wil kunnen delen, met soortgenoten maar ook andere rassen vindt hij fijn om zich heen. Hij is de vriend van alle bomen, hij voelt zich verantwoordelijk voor andere bomen. Wanneer de bomen om hem heen zich niet lekker voelen dan heeft de esdoorn daar direct last van.

Dat verantwoordelijkheidsgevoel zie je ook bij Thomas. Hij is een vriend, een heel eerlijke vriend, Die zegt wat hij vindt maar die ook wil horen wat jij vindt. Die delen wil maar ook graag krijgt. Die wil dat het goed met je gaat.

Van de esdoorn zijn veel verschillende soorten, maar je herkent hem niet zonder de bladeren. Het is een anonieme boom, zeker in de winter. Dat zorgt ervoor dat je hem snel voorbij loopt, dat vind de esdoorn wel fijn, niet te veel aandacht, dat mag naar de ander. Bij Thomas is dat ook zo, en dat is nog niet zo gemakkelijk met zijn bijna 2 meter.
Wanneer je echter aandacht aan de boom/Thomas schenkt dan krijg je daar zeer veel liefde voor terug. Je ziet de ander dan groeien, wat zorgt voor bescherming, liefde en schaduw.

Toen ik Thomas benaderde om te participeren in het project, ging hij een moeilijke tijd door. Hij zat midden in een burn-out maar Thomas bleef zich verantwoordelijk voelen, totdat de bom barstte! Het ging niet meer, hij moest zijn eigen keuzes gaan maken.

Tijdens het werken aan dit zitmeubel sprak Thomas veel met zijn vrienden. En over zijn vrienden, en het meubel leek terug te praten.
Het ontstond, samen groeiden ze in hun zijn. Beslissingen leken logisch te worden, in het ontwerp, maar ook in het dagelijks leven. Niet altijd leuk en praktisch maar wel nodig om te groeien.
Het meubel, de vriend genaamd, ontstond geleidelijk aan. Volledig met de hand gemaakt. Gestoeld op de robuustheid van de Canadese esdoorn met de vormgeving van de Japanse esdoorn.

Met een mindtwist erin, de zitting bestaat uit twee delen en die lopen niet evenwijdig aan elkaar. Er zit een schuin deel in. Diezelfde zitting is net te groot voor één persoon en met twee zit je wel erg dicht bij elkaar, daar moet je wel vrienden voor zijn. Door die zitting op deze manier te plaatsen lijkt Thomas je te dwingen in een bepaalde richting. Maar wanneer je recalcitrant genoeg bent om dat naast je neer te leggen zal hij je daar alleen maar meer om waarderen. 

Al met al een meubel met erg veel details die je op het eerste ogenblik niet ziet. Het lijkt dan ook een eenvoudig vrijwel onzichtbaar meubel… maar schijn bedriegt. 

 

    

2018 Pierke Hulshof www.pierkehulshof.nl

Foto’s door Ben van Kemenade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *