Ga naar de inhoud

Nieuw betekent altijd: “Nog net niet Stuk.”

Thomas Rau in VPRO tegenlicht (8 november 2015)

Over het einde van bezit en de mogelijke oplossing voor onze overconsumptie.
Vanuit het onderzoek wat ik momenteel aan het doen ben ‘kan het verhaal achter een materiaal de duurzaamheid van het materiaal vergroten’ keek ik onderstaande aflevering van tegenlicht. Voor het onderzoek is dit interessant omdat de visie die Rau hanteert een nieuwe kijk brengt op het fenomeen massaconsumptie, het verdienmodel, waar wij allen ‘slachtoffer’ van zijn geworden in de afgelopen eeuwen. Thomas Rau denkt een alternatief gevonden te hebben.

‘van product als probleem naar product als service’
Door het bezit weg te nemen bij de consument, en neer te leggen bij de fabrikant, is die gedwongen een ander verdienmodel te hanteren. Duurzamere grondstoffen te gebruiken, met lagere energiekosten, en het apparaat wat je huurt/leased dient lang mee te gaan, naders kost het de fabrikant geld in plaats van de consument.
De kritische kanttekening is wel dat we nog meer afhankelijk worden van de grote magnaten, zij kunnen prijzen opdrijven, en wat als je het dan niet meer kunt betalen? Bij een eenmalige aanschaf is het jouw bezit en kun je zuinig er mee omgaan, lease je het product dan ben je het kwijt vanaf het moment dat er niet meer betaald wordt, en ligt de verantwoordelijkheid op slijtage minder bij de consument. En in de toekomst kijken kunnen we nog steeds niet, we weten niet welke onvoorziene zaken we in ons leven tegen gaan komen, laat staan dat we weten hoe onze financiële situatie over een aantal jaren gaat zijn.

Maar ergens zit er toch hoop in het idee van Thomas Rau, en in relatie tot mijn eigen onderzoek, wat voornamelijk op hout gericht is, kun je kijken of deze visie de verduurzaming van het bos en de verwerking daarvan niet ook zou kunnen helpen.
Wanneer we het bos anders laten groeien, en het verzagen van onze bomen op een duurzamere maar wellicht duurdere manier laten doen, maar daardoor ons hout wel veel langer bruikbaar krijgen, dan hebben we een win-win situatie denk ik.
de komende tijd wil ik mijn onderzoek daar verder op richten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *