Ga naar de inhoud

Dutch Design Week deel 5

Fabrikoos exposeert op het designperron een collectie meubelen vervaardigd met computergestuurdeweb_fabrikoos_kpt_product_persp-800x800

machines zodat er geen lijm en andere bevestigingsmiddelen nodig zijn. Daardoor zijn de meubelen circulair en kunnen ze na afschrijving weer terug gegeven worden aan de natuur. Precies wat ik als ontwerper ook wil.

Er zit echter een maar aan deze collectie. Het materiaal wat gebruikt is is helemaal niet circulair. Plaatmaterialen bevatten vrijwel altijd formaldehyde en dat is niet biologisch afbreekbaar en daarnaast ook nog eens zeer toxisch voor mens en milieu.
Ik ga Fabrikoos opzoeken om te kijken of ze antwoord hebben op die vraag.

De producten die Fabrikoos heeft staan zien er erg mooi uit. De details zorgen ervoor dat het product echt af is, geen verbindingsmateriaal is er te zien, en de kleine samples laten zien dat elk product flatpack te versturen is en dat de klant de tafel of stoel zelf op kan bouwen.
Dat is natuurlijk veel beter voor het milieu, je maakt effectiever gebruik van transport. 
Ik luister een tijdje naar de ontwerpers die in gesprek zijn met een ouder koppel, het koppel is overduidelijk geïnteresseerd in de tafel en een stoel en stellen veel vragen, over hoe het gemaakt is en welk materiaal er gebruikt is.
Ik observeer een tijdje kijk goed naar de producten, en luister naar de ontwerpers.
Het valt me op dat op dat de ontwerpers het helemaal niet hebben of cyclisch ontwerpen in tegenstelling tot de website van de DDW.
Wanneer ik ze daar op aanspreek, voornamelijk op het materiaalgebruik en de afwerkingstechnieken, hebben ze er geen antwoord op. Alsof ze er nog nooit over nagedacht hebben. Ze hebben makkelijke te vervoeren meubelen willen ontwikkelen, die een klein beetje bijdragen aan een beter milieu. Ze zijn nooit bezig geweest met een volledig cyclische tafel. Dat is ook niet het doel van Fabrikoos.
Wanneer ik vraag naar de houtverbindingen blijkt dat er alleen klassieke verbindingen gebruikt zijn die ze hebben laten laseren. Het rapport voor de lasersnijder zou dan ook bijdragen aan een beter milieu. Dat is namelijk zo effectief mogelijk geplaatst.

Al met al, een interessant product maar het heeft niets te maken met cyclisch ontwerp. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *