Ik was een jaar of acht, negen, misschien al wel tien. Ik had samen met mijn neef in onze tuin een boomhut. Het was een hoge boomhut, en stiekem vond ik het eng om erin te klimmen, of niet erin klimmen vond ik eng maar eruit. Mijn neef niet, die durfde alles. Ik weet niet meer wat voor een soort boom het was maar ik kan me nog wel het moment herinneren dat verteld werd dat de boom ziek was. En het was erg voor de hand liggend dat dat kwam door de spijkers die mijn neef en ik ten behoeve van onze boomhut in de boom gemept hadden.
Ik heb lang niet geweten wat voor een boom het was, maar steeds als ik langs de plek loop waar deze boom ooit stond denk ik aan de fijne herinneringen maar ook aan de boom die door ons toedoen ziek geworden was. (Het was een lijsterbes)
Liefde voor hout. Echt hout.
Het leven en de historie die er in elke plank volhout zit, zorgt ervoor dat ik vaak geraakt word.
De noesten, de groeven, de jaarringen, een scheur, geven allemaal aan dat het hier niet gaat over een dood materiaal. Er zit een ziel in.
Als ontwerper met als specialisme ‘interieur’ merkte ik al een aantal jaren dat vormgevers weliswaar druk bezig zijn met recycling en cradle to cradle, maar dat aan het doel van ‘duurzamer omgaan met ons milieu’ vaak voorbij gegaan werd. We proberen wel de gevolgen van onze overconsumptie aan te pakken maar de oorzaak laten we links liggen. “Het leven van de mens is gestoeld op verlangen” schreef de Franse filosoof Serres. We willen steeds meer, en raken steeds sneller verveeld. We kijken voornamelijk naar onze eigen behoefte en eigenen ons daarin van alles toe.Ik raakte dan ook steeds gefrustreerder toen ik zag hoe sommige vormgevers en opdrachtgevers omgaan met de overconsumptie van hout, mijn liefde.
Voor mij is frustratie altijd een goede drijfveer vandaar dat ik dit thema verder wilde onderzoeken. Door te starten met de onderzoeksvraag ‘hoe kan ik de ecologische footprint van ontwerpers verkleinen‘ ben ik sinds begin 2016 bezig met de deelvraag
‘Kan de identiteit van de boom bijdragen aan een bewustere omgang met hout?’
Op deze website verzamel en categoriseer ik mijn bevindingen en interesses. Ik hou er mijn blog bij waar je interessante bevindingen kunt vinden omtrent het onderzoek. Daarnaast staat hier ook (een deel van) mijn portfolio.
Het belangrijkste stuk zit hem voornamelijk in de database die hier te vinden is. Hierin zijn eigenschappen van bomen benoemd op zo wel uiterlijke als innerlijke kenmerken gebaseerd.
Naast het blog en de database over bomen zal er ook een pagina komen met daar interessante links naar onderzoekers, artikelen en projecten die te belangrijk zijn om in een vluchtig blog op te nemen.