Ga naar de inhoud

Es ontmoet Rene Siebum

Rene Siebum (1981)

Rene heb ik gevraagd zich te verdiepen in de Es.
Rene werkt graag met essenhout maar verdiepte zich niet eerder in de boom zelf. De Es is de bourgondiër van het bos, een boom die kan blijven eten. Hij deelt dat eten graag met anderen maar wanneer er niemand anders is dan eet hij het zelf wel op, weggooien is zonde.

Rene deelt ook graag, zijn kennis, zijn visie, zijn filosofie. Daarnaast is hij ook steeds bezig met het vergaren van kennis, hij luistert graag, neemt graag nieuwe materie in zich op.
De Es is een flexibele boom, de buigzaamheid is bijzonder te noemen. tot op een bepaald punt, en dan barst de Es, en is het helaas onherstelbaar.
Rene werkte al vaker met essenhout, een hout wat de structuur goed laat zien, wat gewicht heeft, wat een prachtig geluid heeft.

Ik als initiator was erg nieuwsgierig of Rene andere ontwerpkeuzes zou gaan maken wanneer hij zich meer ging verdiepen in de Es.

Rene heeft de Es opnieuw ervaren. De flexibiliteit van het hout heeft hem gefascineerd. De communicatieve vaardigheden van de Es hebben Rene geraakt. Het geluid wat de boom ondergronds maakt werd een belangrijk uitgangspunt. Zo ook het samenzijn. Als bourgondiër ben je liever niet alleen.
Het zitmeubel is dan ook een meerpersoonzitter geworden. Met meerdere personen rondom de boom. Je kunt er tegenaan hangen, en als er aan de andere kant ook iemand zit voel je automatisch de verbondenheid.
Je kunt met de boom meebewegen, je hoort de beweging, het communiceren, het knakken van de wortels.Je ervaart ook de grootsheid van de boom. (saignant detail het meubel is 198 cm hoog, net zo hoog als Rene zelf) Het meubel laat merken dat het in de ruimte staat! Het meubel is overigens bijna volledig uit restmateriaal gemaakt, ook de 3200 latjes, en ook daar is er een overeenkomst tussen Rene en de Es, verspilling moet voorkomen worden.

www.renesiebum.nl

tekst door Pierke Hulshof 2018

Foto’s door Ben van Kemenade