Pierke Hulshof (1980)
Een tafel gemaakt van berkenhout, met zo min mogelijk afval gemaakt en zo veel mogelijk eerbied richting de boom.
De berk staat bekend als de strijder van het bos.
Hij zorgt voor zijn directe broeders, en is daarnaast ook nog eens een zeer intelligente boom, met een zeer creatieve ‘geest’.
Het is een snelle groeier, eerst omhoog, om zoveel mogelijk zon te pakken, daarna pas de breedte in. Daardoor is de berk in de eerste jaren van zijn leven nogal kwetsbaar. Hij groeit sneller dan goed voor hem is en dat maakt hem hoog en dun. Door die dunne stam is weer en wind zijn grootste vijand. Door te communiceren en ‘afspraken’ te maken met zijn soortgenoten in de buurt, zorgen ze dat ze gezamenlijk bestand zijn tegen weer en wind. Hij communiceert door te trillen met de worteluiteinden, bij gevaar, of andere gewenste hulp. Met een frequentie van ongeveer 220Hz gebeurd dat weliswaar zachtjes, maar wanneer het geluid versterkt wordt, kan zelfs de mens de toonhoogte waarnemen. Hij communiceert om voeding te verdelen, en om afvalstoffen gezamenlijk af te voeren. De sterkere berk geeft zijn voeding door aan zwakkere bomen en gebruikt daarvoor het worteldek wat verbonden is door een schimmelnetwerk, het zogenaamde mycorrhiza.
Zo kan de berk dicht bij elkaar staan en krijgen ze toch allemaal voldoende licht. Dat dicht bij elkaar staan zorgt er ook voor dat ze minder kwetsbaar zijn voor de harde windstoten. Maar de berk doet nog iets anders om bestand te geraken tegen die windstoten. Gezamenlijk met zijn soortgenoten maakt hij afspraken over de groeirichting. Die is niet recht omhoog maar in verschillende hoeken. Op die manier kunnen de berken samen de wind breken.
Het hout wat door de berk geproduceerd wordt, is flexibel maar oersterk.
De betula pendula 7.0 is een tafel ter ere van de berk.
Pierke houdt van de berk. Sociaal, zorgend, maar ook van zich af bijtend wanneer het hem niet zint. Dan laat hij zijn takken hangen en zorgt hij ervoor dat de wind de takken zijn tegenstander zo hard geselt dat er aan die kant bij de ander tijdelijk geen nieuwe takken groeien. Samen staan we sterk is duidelijk aanwezig bij de berk. Die eigenschappen, de goede en de minder goede, lijken ook bij Pierke aanwezig te zijn.
Alleen kan hij eigenlijk niet overleven, en dat gegeven heeft Pierke proberen te vangen in de tafel. Een zevental poten, die at random onder het blad lijken te staan. maar in werkelijkheid de positie van de verschillende berken in het bos vertegenwoordigen. Samen dragen ze het blad. Het blad dat doorboord is door de stammen, de poten. Dat niet helemaal gevlakt is, wat de vorm van de boom nog laat zien. Zowel in het oppervlak als in de randen. Geen hoek is haaks, geen kant is recht. De boom leeft verder in de tafel. Door de poten elk in een andere richting te plaatsen speelt de tafel met je verwachtingen, hij oogt kwetsbaar maar is juist zeer sterk. Met hoeken zonder ondersteuning en een aflopend blad wordt er gesuggereerd dat de tafel instabiel is, daardoor benader je de tafel met eerbied.
De Betula Pendula 7.0 is een volhouten berkentafel. Zonder lijm of chemisch afwerkmiddel met elkaar verbonden. Om het hout te beschermen is een volledige natuurlijke en biologisch afbreekbare houtzeep gebruikt. Op die manier kan de tafel na gebruik weer terug gegeven worden aan de natuur.